2015. március 26., csütörtök

Helena Silence- Enigma

Fullszöveg:
A szülei halála után Lena Wall a bűntudatban fuldokolva utazik sosem látott nagybátyjához, hogy új életet kezdhessen. Mélyen magába zárja a titkot, amely fokozatosan felemészti: képes lett volna megakadályozni a tragédiát, ha hallgat az álmaira. A meggyötört lány nem tud felejteni, amit csak súlyosbít feltartóztathatatlanul éledező képessége, mely örökre az őrületbe taszíthatja. Megtagadja önmagától az emberi érintés melegét, mert retteg a következményektől, de új gondviselője ráébreszti, nem kell többé rácsok mögé bújnia. Lena lassanként erősebb lesz, és igazi érzővé válik. Egyetlen érintéssel belelát múltba, jelenbe, jövőbe. Biztos támaszra, barátra lel, majd ott, ahol nem is képzelné, a szerelem is rátalál.
Sokáig úgy tűnik, minden egyenesbe jön, de aztán történik valami.
Egy kisfiú sikolya töri meg az erdő csendjét. Lena iszonyúan fél, de elhatározza, soha többé nem hagyja, hogy a szeretteit baj érje. Ha kell, a saját élete árán is megvédi az övéit.
  A történetről: A történet legeleje nem ígér semmi váratlant. A lány szülei meghaltak, ezért az eltitkolt nagybácsihoz költözik egy lótenyésztő farmra. Innentől gondolhatnánk azt, hogy a lány majd összebarátkozik a nagybácsival, megismerkedik a szerelemmel és vége is a könyvnek. De az írónő is unalmasnak vélhette ezt a variációt, mert e helyett egy magával ragadó történetet varázsolt az olvasó számára. Lena ugyanis nem egy átlagos lány, hanem egy érző. Bármit megérint, megmutatja a tárgy vagy múltját, jelenét, vagy jövőjét. Így érthető, miért kerüli annyira az érintéseket. Mindeközben súlyos bűntudat gyötri, magát okolja szülei haláláért, megjegyzem tévesen.
  Az ez után történő cselekmények eléggé kiszámíthatók. Megismerkedik a kedves nagybácsival és a ház szolgálóival, majd a szomszédokkal, az energikus és barátságos Zoeval, a bunkó, bizalmatlan Alex-szel és a furcsa anyjukkal. Ahogy sejthetni lehet, összebarátkozik Zoeval, Alex viszont ellenségeskedik vele. Itt jön számomra egy pár érthetetlen fordulat. Az egyik felszolgáló beleszeret, és megvallja neki érzéseit, akiről azelőtt egy szó sem esett. Majd Alex is halálosan beleszeret, pedig előtte kétszer beszéltek, akkor is csak pár, nem épp kedves szót váltottak. De vissza a történethez. Miután Alex megcsókolta a mezőn, a nagybátyja, Victor számára is világossá vált, hogy Lena is érző. Elkezdődik a tanítása, hogy tudja felállítani a saját korlátjait. Közben felbukkan a gonosz ex-barátnő és bejelenti, hogy terhes. Szakítanak, de Lena-t nem viseli meg túlságosan…
  Az utolsó pár fejezetben viszont megindulnak az események, felbukkan egy megmentésre szoruló kisfiú, egy gyerekgyilkos és a családi szálak is kezdenek kibogozódni. A könyv végére pedig nem kell sokat gondolkodnunk, hogy rájöjjünk, hogy is végződik.
A szereplőkről: Elég gyakran előfordul, hogy nem tudok azonosulni a szereplőkkel, és ez sajnos itt is előfordult. Lena karaktere alapjában véve kissé furcsa és gyorsan változó.  A könyv legelején még pánikbetegséggel küzd, ami mikor megérkezik a birtokra csodával határos módon megszűnik. Néha még rájön a késztetés, mikor nagyobb stressz éri, de alapjában véve már nem tekinthető depressziósnak. Vagy az Alex-szel történő románca is kissé érthetetlen. Kétszer, háromszor találkoztak, akkor is csak annyit tudtunk meg, hogy nem kedvelik egymást, majd egyik pillanatról a másikra halálosan beleszeretnek egymásba. Alex sem lett a szívem csücske. Eleve nagyon keveset tudunk meg róla a történet folyamán. Elején a húga elárulja róla, hogy nagy csalódás érte és azóta bizalmatlan az emberekkel és ennyi. De ha annyira bizalmatlan, mint maga is bevallotta, hogy volt képes oly hamar szerelembe esni miközben volt barátnője? Ez itt kissé érthetetlen volt. Akit tényleg meg tudtam kedvelni, az a kissé kerge Zoe volt, életvidám természetével feldobta a történetet.

Alapjában véve jó kis könyv, de sokszor tán túlságosan is kimaradtak jelenetek. Amit még hiányoltam, hogy végül nem tudtuk meg mi is lett Victorral és Emmával (Zoe és Alex anyukájával).

10/7.5  Akik szeretik a Vörös pöttyös könyveket és a romantikus történeteket, azoknak mindenképp ajánlom. J
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése