2015. december 23., szerda

Kalendárium:23.nap- 2015.12.23.


Információk a Karácsonyról

Története:

Minden év december 25-én tartják Jézus születésének napját, azaz a Karácsonyt a keresztény kultúrkörökben, amely dátum valósága erősen vitatott az egyházban. Ám sokak szerint, csupán a téli napforduló miatt esett a választás eme napra, hiszen pogány körökben ugyanúgy ünnepnapnak számított a huszonötödike, mint a napforduló és természet újjászületésének eljövetele. A karácsony az egyedüli olyan keresztény ünnep, amely olyan népszerűségnek örvend a világban, hogy számos más vallású ember is ugyanúgy megtartja. A hagyományok szerint Jézust – rendkívül szegényes körülmények között-, egy jászolban hozta világra édesanyja, Mária. A napkeleti bölcseket, pedig egy fényes csillag vezette a Messiáshoz. A XVI. századtól válik hagyománnyá a német evangélikusoknál a karácsonyfa állítása az otthonokban. Innen terjed tovább a XIX. században szerte a világon és alakult az ünnep egyik jellegzetes szimbólumává. Eleinte gyümölcsökkel, természetes díszítőelemekkel csinosították és csak később vált szokássá az üveggömbökkel és szaloncukrokkal való díszítés. Tudtad, hogy a szaloncukorral való díszítés eredetileg angol hagyomány, de ugyanúgy hungarikumnak is számít?

Miért állítunk karácsonyfát?

Az örökzöld kivágás az ifjú élet feláldozását jelképezte, hasonlóan Jézushoz, és a hagyomány szerint először Luther Márton állított karácsonyfát. A gyertyás karácsonyfát a XVI. században elsősorban nemesi származású családok állítottak, ám veszélyessége miatt, idővel felváltotta a méltán népszerű karácsonyi izzó. A magyar hagyomány szerint egészen Vízkeresztig (január 6-ig) áll a lakás legelőkelőbb pontján. A csúcsdísz, pedig a bethlemi csillagot jelképezi.

Magyar szokások

A karácsonyi készülődés a Luca nappal és az adventtel kezdődik. A várakozást fokozza, amikor minden vasárnap egy gyertyát gyújtunk meg december havában. Sokak számára pedig 24-én kihagyhatatlan az éjfél mise. A karácsonyi asztal díszítésének szigorú szabályai voltak, amelytől a bő termést is remélték. Sőt Szent Este vacsoráján szokás volt fokhagymát fogyasztani, a gonosz elűzése érdekében. Valamint megjelent az asztalon az alma, amely a család összetartozását szimbolizálja, így szeleteltek fel a családok egy almát és fogyasztották el együtt. A másnapi karácsonyi ebéd alkalmával gyűlik össze a rokonság. Biztos vagyok benne, hogy szüleid még ismerik a betlehemezést, amikor is néhány gyermek elmeséli a három pásztor történetét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése