2015. december 23., szerda

Kalendárium: 22.nap-2015.12. 22.


/Karácsonyi ebéd/
/Mit főzzünk?/


Előétel:

Lazacos krém kiflikarikákkal
/Illusztrációs kép/

Hozzávalók:
10 dkg füstölt lazac
250 g mascarpone
apróra vágott snidling
kevés só, őrölt fehér bors

Elkészítés:
A füstölt lazacot nagyon apróra metéljük, majd összekeverjük a mascarponeval és a snidlinggel. Ízlés szerint adjuk hozzá a sót és az őrölt borsot. / a sóval vigyázzunk, mert a lazas is sós/
Fóljával lefedjük és a hűtőbe helyezzük kb. 1-2 órára.

A kiflit felkarikázzuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Közepes hőmérsékleten ropogósra süssük.
Tálalás előtt a lazacos krémet vegyük ki a hűtűből, majd a kiflikarikákra kanalazzuk.

Levesek:

2 féle levest írtam fel magamnak, az egyik választásom a savanyú káposzta levesre esett( azaz Soupe de choucroute),  a másik  a halászlére. 

Savanyú káposztaleves:

A káposztalevest és az előételt  csütörtökön készítettük el ( főételnek mást készítettünk el, mint amit ide írtam , de ezek az ételek jobban elnyerték tetszésem) a  suliban főzés órán, ami nagyon finom volt, a linkre rákattintva láthatjátok a hozzávalóat és az elkészítési folyamatot. 


Halászlé:

Anyukámék majdnem minden évben elkészítik a hagyományos recept szerint, amiből valljuk be nem sokan eszünk (beleértve a testvéremet, édesapámat és jómagam), nem mintha rossz lenne, de nemnagyon rajongunk a csontos halból készült ételekért. Több receptet is végignéztem, a levesek tálalásáról  készített képek kinézetét, a követező receptre esett a választásom. 


Főétel:

Bundázott halfilé petrezselymes rizzsel

Linkxx


Tőkehalfilé szezámos bundában


Linkxx

/ krumplipürével, majonézes krumplisalátával vagy egyszerűen elkészített  krumplisalátával is lehet tálalni/
(ha valakit érdekel, leírom a majonézes krumplisaláta receptjét, ahogy suliba készítettük)

/Ahogy mi készítjük otthon a krumplisalátát, azaz az egyszerű változat/

Hozzávalók:
(annyit teszünk bele az adott hozzávalókból, amelnnyi személyre számítunk)

-héjában főtt krumpli
- víz
- egy fej vöröshagyma/ barna hagyma is lehet
-cukor
-só
-ecet

Elkészítés:

A krumpli héját eltávolítjuk, majd karikákra vágjuk. Egy tálba vizet öntünk, majd elkészítjük a krumplinak szánt lét. Egy fej vöröshagymát megpucolunk, majd karikákra vágva a vízbe rakjuk. Cukorral,sóval  és ecetettel ízlesítjük, míg egy édeskés savanyú lét nem kapunk.  Hozzáadjuk a felkarikázott krumplikat és hagyjuk pár órát, míg a krumpli be nem veszi a tálban levő folyadék ízét.
A végedmény nagyon finom lesz. :) Régóta így készítjük, az eddigi vendégeinknek mindig elnyerte ízlését.



Desszert:

Kókuszgolyó
Mákos/ diós bejgli

A desszertek receptjeit a 19. nap című bejegyzésben találjátok meg, mégtöbb süti receptel.

Linkxx


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése