2015. december 7., hétfő

Kalendárium: 7.nap-2015.12. 7.


Top 5 téli meleg ital

1. Almapuncs



4 személyre (ha több személyre szeretnénk készíteni, akkor a dupláját kell vennünk)

Hozzávalók:

1 l almalé (100%-os)
2 db fahéjrúd
6 db szegfűszeg
0.5 kávéskanál szegfűbors 
1 narancsból nyert narancshéj
1 citromból nyert citromhéj
1 teáskanál méz (vagy cukor, ízlés szerint) (kihagyható)

Elkészítés:

  1. A narancsot és a citromot nagyon alaposan megmossuk, és héját vékonyan lehámozzuk (ügyelve arra, hogy a fehér részt ne vágjuk le).
  2. Az almalét lábasba öntjük, hozzáadjuk a fahéjrudakat, a szegfűszeget és a szegfűborsot, valamint a narancs és a citrom héját.
  3. Felforraljuk, és pár percig főzzük, majd forrón bögrékbe adagoljuk, és ízlés szerint mézzel vagy cukorral édesítjük. Díszíthetjük almakarikákkal vagy alma chips-szel is.


Forrás: Nosalty


2.Karamellás tej


1 személyre: 

1 ek cukor
2dl tej

4 személyre:

4 ek cukor
8 dl tej

Elkészítés: 

  1. A cukrot serpenyőbe vagy kis lábasba tesszük.
  2. Megolvasztjuk, majd amikor már teljesen felolvadt az összes cukor, a hideg tejjel felengedjük.
  3. Végül addig forraljuk, míg a megkeményedett karamella teljesen fel nem olvad benne.



3. Forró vanília



Hozzávalók 2 személyre:

 1 dl habtejszín
3 dl tej
1 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
0.5 evőkanál finomliszt

A díszítéshez: 

8 ek tejszínhab
100 ml karamell öntet


Elkészítés:

  1. A tejszínt 2 dl tejjel felforraljuk, majd félretesszük.
  2. A tojássárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral és a liszttel, majd hozzáadjuk a maradék 1 dl tejet.
  3. Hozzáöntjük a tejszínes tejhez, és lassú tűzön folyamatosan keverve összemelegítjük. Ne forraljuk, mert a tojássárgája kicsapódhat.
  4. Pohárba öntjük, majd tejszínhabbal és karamellszósszal díszítjük.

4. Fehér forró csoki


Hozzávalók/ 1 adag:

3 dl tej
10 dkg fehér csokoládé
1 ek tejszínhab
fahéj ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A tejet felforraljuk.
  2. Beletördeljük a fehér csokit, és addig melegítjük, amíg el nem olvad.
  3. Pohárba öntjük, tejszínhabbal és fahéjjal tálaljuk.
5.Forró csoki


 Hozzávalók/5 adag:

10 dkg étcsokoládé
1 dl habtejszín
1 l tej
4 ek cukor

Elkészítés:

  1. A csokoládét apró darabokra törjük, hozzáöntjük a tejszínt és 1,5 dl tejet.
  2. Alacsony hőmérsékleten elkezdjük melegíteni.
  3. Folyamatosan kevergetve melegítjük, amíg a csoki teljesen elolvad.
  4. Ekkor hozzáöntjük a maradék tejet, és beletesszük a cukrot.
  5. Pár percig még melegítjük, hogy a cukor feloldódjon.
  6. Poharakba öntjük, tejszínhabbal és kakaóporral díszítjük.





2 megjegyzés: