2015. december 6., vasárnap

Kalendárium: 6.nap-2015.12. 6.Információk a mikulásról+ mikulásos DIY+ kaják +png-k+ gif+ képek + dalok

Információk: 

Legenda: 

Mikulás legendája – a három szegény lány

Az egyik legismertebb legenda szerint valamikor réges-régen, élt egy Miklós nevezetű ember. Még egészen kis gyerek volt, amikor szülei meghaltak. Minden pénzüket rá hagyták, ő pedig úgy döntött, hogy segíteni fog a szegény embereken. A szomszédja egy szegény nemes volt, aki 3 gyönyörű lányt nevelt. Mivel szegények voltak, a lányok nem mehettek férjhez, hisz nem volt hozományuk.

Amikor eljött az idő, hogy az első lánya férjhez menjen, az éj leple alatt Miklós a nemes ajtója elé osont és otthagyott egy arany erszényt. Ugyanezt tette a második lány esetében is. Amikor eljött az ideje, hogy a harmadik lánya is férjhez menjen, a nemes megleste ki az, aki oly sok jót cselekedett a leányaival. Akkor meglátta Miklóst és annak ellenére, hogy az kifejezetten megkérte, ne beszéljen róla senkinek, a szóbeszéd elterjedt és valaki mindig kapott valamit Miklóstól.


A legenda egyik másik változata szerint, bár a szegény családban nem tudták ki lehetett a jótevő, csak a kisebbik lány látott egy vörös palástot, és egy hatalmas süveget a távolban. Innen eredeztethető a piros-kabátos Mikulás alakja, bár sokan állítják, hogy a manapság ismert kövérkés, jókedvű és piros ruhás megjelenítés csupán az egyik leghíresebb üdítőital készítő cégnek köszönhető.

Kicsoda volt Szent Miklós?

Szent Miklós a IV. században élt és a kisázsiai Myra (ma Törökországban található) püspöke volt, akit már a hatodik században szentként ismerték és tisztelték. A tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek és diákok oltalmazója. Magyarországon Kecskemét város védőszentje. Életéről számos legenda ismert.

Szentként, Szent Miklós bőkezűbb volt a büntetésekben, mint a jutalom osztásban. A keresztény hagyomány szerint, megbüntette azokat, akik letértek a hit útjáról és egy virgáccsal ütötte a kezüket. Ezért mondják, hogy a szófogadatlan gyerekek virgácsot találnak csizmáikban ajándékok helyett.

A német, protestáns területeken Mikulás megfelelője a Weihnachtsmann, angolszász területeken (főleg az Amerikai Egyesült Államokban) pedig Santa Claus néven ismert, aki karácsonykor hoz ajándékokat a gyerekeknek és története szerint az Északi-sarkon lakik. Az igazi Télapó, Joulupukki pedig Finnországban, Lappföldön lakik.


Mikulásos DIY: 

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

Kaják:

1.


2.

3.

4.

5.

Png-k:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.


Gifek:

1.


2.

3.

4.

5.

6.

Képek:

1.


2.

3.

4.

5.

6.

7.


Dalok:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése