2016. április 12., kedd

Interjú E.M.Miller. bloggerinával

E.M.Miller. blogját itt találjátok: http://scifi-akodontul.blog.hu/

1. Mikor ismerkedtél meg az írás/blogolás világával?

Magával az írással már elég korán, általános iskolában. Ekkor született meg a legelső írásom. Nyári szünet alkalmával az akkor futó Família kft hatására írtam meg. A sorozat szereplői épp nyaralni voltak, amikor is mi is nyaralni voltunk Harkányba. Hazaérve, leültem a kertünkben és megírtam a saját nyaralási élményemet. Egy egész füzet telt meg vele. Majd középiskolában verseket írtam, a főiskolán kezdtem el az életem első kéziratát írogatni, amit abba is hagytam. Krimi lett volna. Pár évre rá jöttek az anekdoták, amik rendszerint meg is jelentek. Magával az írással komolyan foglalkozni 2012 -ben kezdtem el. Ekkor álltam neki egy misztikus történet megírásának. Megszületett E.M.Miller,  aki kézirataival pályázik az Aranymosás pályázatin. 
A blogolás annyira abba az időben nem ragadott magával. eszemben sem volt ezzel foglalkozni. Persze hallottam és olvastam is, hogy blogot ír, könyve is jelenik meg a történeteivel. Megvontam a vállam, és írtam tovább a kézirataimat. komolyan tavaly év végén kezdtem el foglalkozni a blogolással, úgyhogy mazsola vagyok ezen a téren, a változást egy betegség következménye hozta meg, és csöppet sem bántam meg, hogy blogolni kezdtem. Sőt! Egyre jobban élvezem. 

2. Miért a blog.hu portált választottad a történeted megosztásaként szolgáló helynek?

A ködön túl pár része a Cafeblog oldalán jelent meg, Szilveszter előtt egy nappal. Bekerültem pár bloggal, blogolással kapcsolatos csoportba, érdeklődtem, s utána olvastam pár dolognak, ki melyik oldalt ajánlja. Sokan lebeszéltek a másik blogról, helyett ajánlották ezt. Igazat is kellett adnom nekik, a Cafeblog, nem épp a sci-fi történethez való. Így került át Január elején a történet a blog.hu-ra.

3.A kezdetek, előkészületek mennyire voltak nehezek?

Nekem, mint kezdőnek nehezek voltak az első napok, hetek. Nem a történet megírásával volt a gond, hanem az hogy hol is kezdjem el. A cafeblogra könnyebb a részeket feltenni, mint a blog.hu-ra, de megbirkóztam a nehézségekkel, így már képek is kerülnek fel, a posztok mellé. A legnehezebb döntés az, hogy melyik oldalt is válasszam a történethez. Egyre jobban megy a blogolás.

4.Honnan jött a „ A ködön túl” című történeted ötlete?

Misztikus történeteket írtam rendszerint, amivel pályáztam is az Aranymosás pályázatain. Nem rég egy helybéli vetette fel az ötletet, lát bennem annyi fantáziát, lehetőséget, hogy igenis képes vagyok más témában is remeket alkotni, nemcsak vámpírtörténeteket. A munkahelyemen is, az egyik kollégám rendszerint megkérdezte, hogy egy jó sci-fit mikor olvashat tőlem? Én csak annyit válaszoltam: Majd egyszer biztosan.  Ez a biztosan egyszer, tavaly november elején érkezett el. Az ihletett a történet megírásához az időjárás adta. Napokon keresztül ködös idő köszöntött ránk, odaút során, ott motoszkált a gondolat a fejemben, meg kell írni a sci-fi történetet. Rá egy hétre, a köd annyira sűrűvé nőtte ki magát, félelmetes is volt egyben, hogy most már biztos voltam benne meg kell írni, a végső lökést egy pénteki nap adta meg,amikor is hazafelé tartva még sűrűbb ködben értünk haza, eljátszva a gondolattal, megírom a történetet. Még nem blog keretében, hanem a következő pályázatra.  Leges-legvégső lökést egy betegség hozta meg, amivel egy hónapig feküdtem itthon. a ködön túl történetét a tabeletten kezdtem el pötyögtetni, és a történet első részei Szilveszter előtt egy nappal landoltak. 

5.A szereplők kitaláltak vagy egyes emberekről mintáztad őket?

A történet szereplői vegyesek, de rendszerint valamelyik ismerősömről, vagy barátról formálom őket, kik nem mindig ismernek rá önmagukra-.)) 

6.Mennyire vagy otthon a sci-fi filmek, sorozatok világában?

Azt nem mondanám, hogy otthon mozgok bennük, de ha valami jó kis sci-fi filmet vagy sorozatot adnak, és jót hallottam róla, biztos, hogy belenézek, megnézem. Az a korosztály vagyok, aki az X aktákon nőtt fel. 

7.A visszajelzések alapján pozitív vagy negatív vélemények kaptál?

Hülyeségnek indult az egész, végül úgy látszik, bejön. Egyre több pozitív visszajelzést kapok az olvasóktól a történettel kapcsolatban.  Ami jó, mert tudom, hogy érdemes csinálni azt,amibe belekezdtem. Nem adom fel. meg fog jelenni könyvben. 

8.Szeretsz olvasni?  Ha igen, milyen kategóriákban és van kedvenc íród/ írónőd?

Imádok olvasni. Ha magával ragad egy könyv, nem tudom letenni, muszáj kiolvasnom. vagy szép lassan, olvasom ki, nehogy hamar elfogyjanak a lapok.  Vagy egyszerűen több könyvet olvasok egyszerre.
Kedvenc magyar íróm Lőrincz L László. Ő az én példaképem. Remélem, egyszer találkozhatok vele. De falom Evelin Marsh, Rejtő Jenő könyveit. 
Külföldi kedvenc íróm: Dan Brown, Agatha Christie, Robin Cook, persze más témában is szívesen olvasok könyveket.

9.Mennyire tartod magad tehetségesnek az írás vagy más dolog (pl. sport) terén?
Napi szinten szoktam edzeni, itthon. Más szerintem nincs. nem tartom még magam tehetségesnek, hisz kezdő író vagyok, aki kitartással, és gyakorlással  küzdi magát a célja elérésig. 


10.Ha egy kiadó megkeresne téged abban az ügyben, hogy kiszeretnék adni a történeted könyvben, mit válaszolnál rá? Milyen lenne az első reakciód?

Hüha! Szerintem elsőre fel sem fognám a dolgot. Tátva maradna a szám, és nem férnék a bőrömbe az izgalomtól. Ami biztos, hogy nehéz lenne ,hogy titokban tartsam, hogy robbanjon a bomba mindenki meglepetésére. 
Természetesen igen mondanék a felkérésre, hisz nagyon szeretném, ha végre, mások is olvassák a történeteimet. 

2 megjegyzés: