2016. április 14., csütörtök

Interjú Humicskó Mátéval


1. Mióta foglalkozol a blogírással/ filmkritikák írásával?

-Körülbelül 2015 augusztusában, még pont a suli előtti utolsó héten írtam meg első kritikámat, előtte semmi ilyet nem csináltam... Bár mivel erősen "vonzódom" a fantasy művekhez, még anno elkezdtem kidolgozni, hosszú hónapokig egy sztorit ugyanilyen zsánerben (fantasy), viszont azt később befejezetlenül úgy hagytam, ahogy.

2. Honnan jött a blog ötlet?

- Eleinte igazából csak azért írtam a filmekről, mert szimplán úgy éreztem, hogy a saját véleményemet meg kell osztanom más emberekkel, akkoriban (és ez egészen a mai napig így van) egyfajta megnyugvást jelentett számomra ha közölhettem a kritikáimat. De fontos feltétel volt az is, hogy érdekeljen mindaz amibe belekezdek, ebben viszont nem találtam akadályt, ugyanis számomra ezek az alkotások az egyik legjobb szórakoztatást nyújtják, és így igazából minden egyes irományomról örömmel és nagy lelkesüléssel írok.Egészen a mai napig. Mindenesetre az első bejegyzéseim után pozitív visszajelzéseket kaptam, így úgy döntöttem ezzel érdemes hosszú távon is foglalkozni és közben még fejleszthetem is magam.

3. Legtöbbször neten nézed meg az adott filmet vagy elmész inkább moziba?

-Ez változatos. A mozit a második otthonomnak tartom, így ha lehetőség van sosem halasztom el azt, hogy ott nézzek filmet. Viszont mivel én még diák vagyok, a kötelességek gyakran elveszik ezeket az alkalmakat, így sajna nem minden alkotást tudok a multiplexekben megtekinteni, de igyekszem minél többször időt fordítani erre. Ha nem sikerül, letöltöm jó minőségben és otthon nézem meg. De olyan nincsen, hogy ezen akadályok miatt ne nézzek meg valamit, mindig megoldom valahogy.


4. A blog kinézetén a jövőben szeretnél változtatni? Vagy csak egyszerűnek szeretnéd?

-Az az igazság, hogy legtöbbször az emberek ezt említik meg, ha azt kérdezem tőlük min kéne változtatnom. Tervez(t)em, hogy egy a blogomnak megfelelő kinézetet adok, de ez még a jövő zenéje. Viszont abszolút sokat agyalok azon, hogy miképp tehetném egyedivé a blogom hátterét. De azt bevallom még ha az más emberek számára szembetűnő hibának is tűnik (hogy egyszerűbb a kinézet), én nem igazán izgatom magam, már csak azért sem, mert ha az ember a blogomra téved, ott minden bizonnyal a tartalomra kiváncsi, nem pedig a háttérre. Mondatni amennyi energiát a blogom szépségére fektethetnék, azt inkább írásaimra használom fel.


5. Mi alapján választasz a filmeket?

-Igazából minden filmre vevő vagyok, a nyálas drámáktól, egészen a véres horrorokig, így az ízlésem nem akadályoz meg abban, hogy kihagyjak valamit, ami egyébként érdekli az többi embert (elvégre egyes esetekben az én dolgom, hogy megadjam, vagy éppen elvegyem a kezdő lökést a nézőktől). Az azért fontos, hogy mégis leginkább azokkal az alkotásokkal foglalkozom, amikről többen hallottak, egy névtelen kis független filmről nem fogok írni, pláne ha még be sem mutatják országunkban.


6. Mik a céljaid a jövőben? Lehet köze a filmek világához?

-Nos, ami azt illeti színészi pályára készülök, jelenleg nyolc évet töltöttem már színtársulatban, és nagyon tetszik mindaz ami a filmek, színművek körül zajlik. És hogy egybeszőjem ezt a blogommal tudom milyen sokba kerül egy filmművészeti egyetemen a tandíj, így mint említettem, még ez alatt a pár év alatt fejlesztem a filmekhez való szakértésemet, hogy mire oda kerül a sor, esetleg ideiglenes munkát is tudjak majd vállalni egy nagyobb filmlapnál, ezzel valamennyire megalapozva azokat az éveket. Mellesleg így minél közelebb maradhatok a mozik világához is.

7. Összehasonlítva a kezdeteket a jelennel, mennyire érzed, hogy fejlődtél írás terén?

-Minden héten újraolvasom írásaimat és így mai szemmel visszagondolva, tényleg nem dicsekvésként, de szerintem technikailag és szakértelmileg is sokat fejlődtem. Eleinte mindenhez külön bekezdést csináltam: színészi játék, látvány, zene és még kitudja mik...ma már viszont próbálom egységesen és minél kreatívabban összeszőni ezen értékelési pontokat, így nem válik annyira tagolttá a munkám, ezenkívül arra is több esély van, hogy tömörebben és lényegre törőbben írhassak a filmekről.

8. Vannak kedvenc filmjeid? Ha igen, sorold fel a top 5-öt! 

-Nos akkor lássuk a topp ötöt : 1.Sötét lovag 2.Whiplash 3. Blöff 4. Django elszabadul 5.Az egész Star Wars széria

9. Ha lehetőséged lenne találkozni egy híres színésszel/ színésznővel, akkor ki lenne az?

-Jessica Chastainnel vagy Tom Hankssal találkoznék leginkább. Széles skáláú azon emberek listája, akiktől örülnék ha meghívást kapnék mondjuk egy teadélutánra, de mégis leginkább ezen két személy az aki leginkább közel áll szívemhez, és megjegyzem a tehetségük sem középszintű.

10. Gondolkodtál azon, hogy vlogger legyél?

-Nos igen. Gyakran folyik bennem nagy vita azt illetően, hogy nem lenne-e egyszerűbb, és megérőbb vállalkozás, ha ott hagynám mindezt és a vloggerek közé állnék. Sajna viszont ehhez nem nagyon értek, nincsenek megfelelő felszereléseim, és ezáltal nem is kezdenék bele olyan alapszintű készülékekkel, amelyekkel nem nyújthatnék maximumot. Az biztos, hogy folytatom még egy ideig az írást, ugyanis most érkeztem el arra pontra, hogy egy két ember számára igazán fontossá vált a Critical Perspective. És ha már legalább egy embernek tetszik az, amit csinálsz, már megérte e befektetett munka...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése